Σάββατο, Ιανουαρίου 06, 2007

Hμαρτον

Μου προκάλεσε σοκ.......διαβάστε και πείτε μου..!


Κάποιοι ερευνητές αποσκοπούν στην δημιουργία ενός υβριδικού όντος άνθρωπου και πίθηκου. Ένα τέτοιο όν θα ήταν το ιδανικό πειραματόζωο διότι υπάρχει μια σχετικά πολύ καλή συσχέτιση μεταξύ του ανθρώπου και του πίθηκου. Οι πίθηκοι διαθέτουν σε ποσοστό 98% το ανθρώπινο γονιδίωμα ενώ ένας ώριμος πίθηκος έχει ισοδύναμες διανοητικές ικανότητες και συναίσθηση με αυτή ενός 4χρονου παιδιού.

Η δημιουργία ενός τέτοιου όντος θα δημιουργούσε τεράστια σύγχυση αφού το καθεστώς της ηθικής και νομικής προστασίας αυτών των προσώπων θα βρίσκονταν στα χέρια μας.

Θα μπορούσε ένα τέτοιο πλάσμα να έχει ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία; Για παράδειγμα, είναι πιθανόν ένα τέτοιο όν να ξεπεράσει τα όρια και να ζευγαρώσει με έναν άνθρωπο. Θα ήταν αποδεκτή από την κοινωνία μια τέτοια συνένωση μεταξύ διαφορετικών ειδών;

Τίποτα από όλα αυτά δεν ανήκει στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Επιστημών εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την χιμαιρική έρευνα στις 25 Απριλίου 2006, αποβλέποντας στην έναρξη νέων πειραμάτων στο πεδίο αυτό.

Ποια θα ήταν τα αποτελέσματα της δημιουργίας εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων νέων μορφών ζωής, οι οποίες θα είναι εν μέρει ανθρώπινη φύσης; Θα ήταν πλάσματα τα οποία θα μπορούσαν να ζευγαρώσουν; να αναπαραχθούν και να κατοικήσουν στην γη μαζί με τον άνθρωπο;

Οι ειδικοί σε τέτοια θέματα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι εφόσον η κοινωνία ξεπεράσει το αίσθημα της αποστροφής για αυτά τα πλάσματα, η προοπτική των καινούργιων, εν μέρει ανθρώπινων πλασμάτων μπορεί να προσφέρει πολλά στο ανθρώπινο είδος.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας, οι επιστήμονες σήμερα μπορούν να καθοδηγήσουν την εξέλιξη των ειδών. Βρισκόμαστε λοιπόν στο χείλος μιας βιολογικής αναγέννησης, όπως πιστεύουν μερικοί ή απλά καλλιεργούμε τους σπόρους της ίδιας της καταστροφής μας;

13 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger Nemertes είπε...

Η επιστήμη, όπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Αν θέλουν να το κάνουν θα το κάνουν. Ίσως να μην το μάθεις και ποτέ. Ξέρεις τι με φοβίζει περισσότερο με την κλωνοποίηση; Η δημιουργία στρατιών πολεμιστών... Αντίο κόσμε δηλαδή...

5:26 μ.μ., Ιανουαρίου 06, 2007  
Ο χρήστης Blogger nassos είπε...

Μήπως έχουμε ξεφύγει;

12:23 π.μ., Ιανουαρίου 07, 2007  
Ο χρήστης Blogger Heliotypon είπε...

Η προοπτική αυτή έχει ήδη, ξεκινήσει να γίνεται πραγματικότητα. Τα γενετικά μεταλαγμένα φυτά και, ίσως, και ζώα, είναι μέρος της ζωής μας πλέον. Και εκτός από τους οικολόγους κανείς, σχεδόν, δεν μιλά γι αυτά. Δεν θα μου φαινόταν περίεργο αν μετά από 50 ή 100 χρόνια ο υβριδικός άνθρωπος γινόταν πραγματικότητα. Τις συνέπειες αυτού του "κατορθώματος" καλλίτερα να μην τις σκεφτόμαστε. Εγώ ελπίζω να μην προλάβω να δω κάτι τέτοιο!

11:44 π.μ., Ιανουαρίου 07, 2007  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Θα σημβεί ότι σημβαίνει και τώρα,οι φτωχοί δεν θα έχουν πρόσβαση στην χρήση αυτής της γεννετικής τεχνολογίας,με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Και σίγουρα θα δούμε γεννετικά τροποποιημένους στρατιώτες.
Όταν η τεχνολογία και η επιστήμη κάνει άλματα,τίποτα δεν την σταματά.

6:12 μ.μ., Ιανουαρίου 07, 2007  
Ο χρήστης Blogger ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ξέρω αν μπορέι να συμβεί κάτι τέτοιο. Είνβαι βέβαιο ότι πολλοί θέλουν προκειμένου να χειραγωγούν τα νέα πλάσματα και να τα βάζουν δίκην σκλάβων να εργάζονται αντί ημών. Ουσιαστικά θα είνβαι μία νέα κατάσταση ανάλογη του σακλαβοπάζαρου της αρχαιότητας. ΜΠορεί να είναι πίθηκοι, μπορέι να είναι απλοί κλώνοι. Η κοινωνία -αν διαφέρουν αισθητικά- θα τους εκμεταλλευτεί αναλόγως. Ο ρατσισμός θα είναι δεδομένος (και φαίνεται από το ζήτημα των πειραμάτων ακόμα).
Δεν επιτρέπεται να επεμβαίνουμε σε κανένα πλάσδμα αν στοχεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως μέσο έρευνας ή ως σκλάβο.

Είμαι υπέρ της κλωνοποίησης που θα γεννά ανθρώπους και θα μπορεί να βρει λύσεις για προβλήματα υγείας.

9:48 π.μ., Ιανουαρίου 08, 2007  
Ο χρήστης Blogger Mogwai είπε...

Καλά δεν έχει γίνει ακόμα αυτή η συνένωση ανθρώπου-πιθήκου? Γιατί ξέρω πολλούς που θα μπορούσαν να αποτελούν δείγμα...χαχα
Πραγματικά αντίο κόσμε....
heliotypon...Εμείς μπορεί να μη το προλάβουμε (αν κ γι αυτό αμφιβάλλω) αλλά θα το προλάβουν τα παιδιά μας μια και καλή και αυτό με στεναχωρεί και με τρομάζει ακόμα περισσότερο.

9:49 π.μ., Ιανουαρίου 08, 2007  
Ο χρήστης Blogger aneksartitos είπε...

εγω θα πειξω το ρολο του δικηγορου του διαβολου με μια μονοπλευρη αντιμετωπιση ναι ειναι κακο γιατι αν χρησιμοποιηθει για στρατουσ κλπ τοτε ειναι οντως εφιαλτικο επισης κακο ειναι οτι αφου θα ναι δημιουργημα δεν θα εχουν δικαιωμετα αλλα η επιστημη προχωραει πρεπει να υπερχουν πειραματοζωα με dna ιδιο με το ανθρωπινο γιατι ετσι ισως βρουμε φαρμακα για αρρωστιες κ σωσουμε ανθρψπινες ζωες η ισως καταφερουμε να δουμε τι λειπει κ τι πρεπει ννα γινει για την κλωνοποιηση μεμονωμενων ανθρωπινων οργανων για μεταμοσχευσεις. κ αν το σκεφτουμε αν καποτε ενα αγαπημενο προσωπο οσων ειναι εναντιων αυτου του κατορθωματοσ παθαινε κατι κ ηξερε οτι ετσι θα πετθχει την ιαση του τοτε θα γινονταν φανατικα υπερμαχος... το μονο που πρεπει να προσεξουμε ειναι το πως θα χρησιμοποιουμε τις επιστημονικες μεθοδους ωστε να διατηρηθει ο ανθρωποκεντρικος χαρακτηρας της επιστημης δηλαδη να υπαρχει για το καλο των ανθρωπων κ οχι για να τους σκλαβωνει πραγμα που θα επιτευχθει μεσω της εποπτειας αλλα κ μεσω της αναπτυξης παιδειας στο χωρο δρασης των επιστημονων

11:13 π.μ., Ιανουαρίου 08, 2007  
Ο χρήστης Blogger AVRA είπε...

η επιστημη προχωρα και πρεπει να προχωρησει , αρκει να ειναι προς το συμφερον της ανθρωποτητας.Επειδη ο ανθρωπος κρυβει κακια ,ματαιοδοξια , μεγαλομανια κλπ μεσα του ,μπορουν τα πραγματα να αντιστραφουν και να γινουν γεγονοτα που καθε αλλο προς συμφερον μας θα ειναι.
εκει βρισκεται το προβλημα..

12:30 μ.μ., Ιανουαρίου 08, 2007  
Ο χρήστης Blogger An-Lu είπε...

Αν το συνδυάσεις και με το φίλμ "Το Νησί" που κυκλοφορεί σε DVD αυτή την εποχή,έχουμε πολύ υλικό για σκέψη.....

12:50 μ.μ., Ιανουαρίου 08, 2007  
Ο χρήστης Blogger ο δείμος του πολίτη είπε...

aneksartitos, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε τη χρήση των επιστημονικών επιτευγμάτων. Η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ καλή, αλλά όχι η βόμβα.

3:33 μ.μ., Ιανουαρίου 08, 2007  
Ο χρήστης Blogger tzo είπε...

Τι να πω πια, αντί να ασχοληθούμε με τα πραγματικά μας προβλήματα κοιτάμε πως θα γίνουμε διασημότεροι κάνοντας το πιο ανορθόδοξο…. Δεν ξέρω, εγώ είμαι πολύ θετική στις παραξενιές της επιστήμης αλλά μερικές φορές νομίζω δεν ξέρουν τι τους γίνεται!

4:26 μ.μ., Ιανουαρίου 08, 2007  
Ο χρήστης Blogger anna είπε...

Η επιστήμη πάντα προηγείται της ηθικής. Πριν μερικές δεκαετίες η εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν εφιαλτικό σενάριο, σήμερα τείνει να γίνει κανόνας. Πριν από λίγα χρόνια ανατριχιάζαμε με την πιθανότητα να μεταλλαχτούν τα τρόφιμα, και σήμερα καλλιεργούνται και διανέμονται ελεύθερα ακόμη και στη χώρα μας.
Δεν μπορώ να φανταστώ σε τι θα βοηθούσε η παραγωγή του υβριδίου αυτού, αν δηλαδή θα ήταν για πειραματικούς σκοπούς, για ιατρικούς ή για παραγωγή σκλάβων/εργατών/στρατιωτών, πάντως σίγουρα θα είναι αναλώσιμο είδος. Αν η φύση επιτρέψει τη διασταύρωση του είδους αυτού με τον άνθρωπο, σίγουρα θα έχει τους λόγους της.
Όμως όσο κι αν προσπαθήσει ο άνθρωπος, δεν θα καταφέρει να δημιουργήσει πιο αιμοσταγές και άγριο πλάσμα από τον ίδιο τον άνθρωπο. Γιατί και το πιο αιμοβόρικο σκυλί έχει υποστεί πολλά βασανιστήρια προκειμένου να εκπαιδευτεί να επιτίθεται, ενώ ο άνθρωπος μπορεί να βασανίζει άλλα πλάσματα, ακόμη και συνανθρώπους του, χωρίς καμία απολύτως εκπαίδευση.

6:58 μ.μ., Ιανουαρίου 08, 2007  
Ο χρήστης Blogger Unknown είπε...

Μικροί θεοί εν δράσει και η καταστροφή δεν θ' αργήσει....

Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί την επιστημονική κοινότητα εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο. Δυστυχώς κάπου, κάποιοι θα προβούν στην δημιουργία (σε αντίθεση με τις θέσεις της κοινότητας) μόνο και μόνο για οικονομικούς και εγωιστικούς λόγους... :(

11:50 π.μ., Ιανουαρίου 09, 2007  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα