Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2008

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ



Υστερα απο την γενική παρότρυνση της κερασοζουζούνας, ώστε να ασχοληθούμε όλοι με το θέμα των ημερών, ''αλίευσα΄΄ απο το διαδίκτυο τα παρακάτω :

Με τη λατινογενή λέξη Καρναβάλι, την αντίστοιχη της ελληνικής απόκρεω ή αποκριά, χαρακτηρίζεται η περίοδος των τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρά Δευτέρα, κατά την οποία επικρατεί το έθιμο του μασκαρέματος. Κυριολεκτικά «Αποκρεά» σημαίνει τον αποχαιρετισμό της περιόδου κρεατοφαγίας ή την αποχή από το κρέας (από-κρεώ). Αντίστοιχα και η λατινογενής λέξη «Καρναβάλι» είναι σύνθετη από τις λέξεις carne = κρέας και vale = χαιρετώ. Οι Απόκριες αποτελούν ουσιαστικά την εισαγωγή στην περίοδο της νηστείας και προετοιμασίας για τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα. Αποτελούν για τους πιστούς μια περίοδο εκτόνωσης, πριν αρχίσει η Σαρακοστή, που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα. Με τη νηστεία της Σαρακοστής οι πιστοί προετοιμάζονται ψυχικά και σωματικά για να παρακολουθήσουν τα Θεία Πάθη κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.



Οι ρίζες των εθίμων της Αποκριάς μπορούν να ανιχνευθούν στην αρχαιότητα. Σχετίζονται με τις λατρευτικές γιορτές προς τιμήν του θεού Διονύσου, στις οποίες κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός, η ευθυμία και η σκωπτική διάθεση. Με την επικράτηση του χριστιανισμού, στοιχεία της αρχαιοελληνικής λατρείας συνδυάστηκαν στη συνείδηση και τις παραδόσεις του λαού με την περίοδο πριν από τη Σαρακοστή. Από το 19ο αι. μέχρι σήμερα το καρναβάλι ξεκινά κάθε χρόνο την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου και λήγει την Κυριακή της Τυροφάγου.
Παλιότερα, τον εορταστικό τόνο έδιναν οι παρέες των μεταμφιεσμένων, που κυκλοφορούσαν στους δρόμους και γύριζαν τα βράδια στις γειτονιές τραγουδώντας άσεμνα και σκωπτικά τραγούδια. Αυτού του είδους, όμως, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις χάθηκαν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό με το πέρασμα του χρόνου για να επικρατήσουν οργανωμένες από τις τοπικές κοινωνίες και τυποποιημένες εορταστικές εκδηλώσεις με αποκριάτικες στολές και άρματα. Το καρναβάλι όμως είναι στενά συνυφασμένο με την πολιτισμική κληρονομιά κάθε περιοχής της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα γίνεται προσπάθεια να αναβιώσουν παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα σε πολλά μέρη της χώρας. Κυρίαρχα στοιχεία σε αυτά αποτελούν τα φαλλικά σύμβολα αλλά και η σάτιρα, η οποία συνδέεται άμεσα με τα τοπικά δρώμενα ή επικεντρώνεται σε επίκαιρα θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα αλλά και το διεθνή χώρο.

9 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger maria_pin είπε...

Είναι ήδη καρναβάλι? Εδώ που είμαι τα έχω ξεχάσει όλα! Εμείς εδώ, πηγαίνουμε στο τοπικό καρναβάλι που οργανώνει η Τζαμαικανή κοινότητα, και που γίνεται τον Αυγουστο! Είναι όπως αυτά που βλέπουμε από το Ριο: γυμνές με φτερά και αφθονο ρούμι. Αλλά και στη Δράμα κάνουν πολλά τα τελευταία χρόνια, κυρίως οι ντόπιοι, και αξίζει ο κόπος να πάει κανείς στα χωριά να δεί.

Καλό καρναβάλι λοιπόν- μια που για τη σαρακοστή, έχουμε ακόμα..

4:24 μ.μ., Φεβρουαρίου 21, 2008  
Ο χρήστης Blogger ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Μπράβο ,πολύ ενημερωτικές οι πληροφορίες σου ούτε εγώ ήξερα μερικά από αυτές.
Τελικά πιστεύω όμως οτι αρχίζει να παίρνει διαφορετική μορφή το καρναβάλι στην Ελλάδα, χάνει το παλιό χαρακτήρα του και όπως πολλά πράγματα δέχεται τις ξενικές επιρροές. Όταν είχα ζήσει ένα καρναβάλι είχα εντυπωσιαστεί, όμως εντυπωσιάστικα το ίδιο όμως με διαφορετική χαρά όταν έζησα στη Κοζάνη τους Φανούς όπως τους ονομάζουν καθαρά λαικό και παραδοσιακό. Φιλάκια!

4:55 μ.μ., Φεβρουαρίου 21, 2008  
Ο χρήστης Blogger βασίλης είπε...

Ήρθαν λοιπόν τα καρναβάλια ... Ωραία, θα 'θελα να πάω σε πάρτυ μασκαράδων. Οπως κάναμε μικροί. Προς το παρόν θα συνοδέψω τα παιδιά μου στο δικό τους αποκριάτικο.... Φιλιά πολλά

7:43 μ.μ., Φεβρουαρίου 21, 2008  
Ο χρήστης Blogger ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Καιρός να θυμηθούμε και να ασχοληθούμε με την Ελληνική παράδοση ειδικότερα στην Πρωτεύουσα, γιατί τα τελευταία χρόνια ...μαϊμουδίζουμε και υιοθετούμε ό,τι ξενόφερτο.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

10:38 μ.μ., Φεβρουαρίου 22, 2008  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Καλά πότε είχαμε Χριστούγεννα και πότε φτάνουμε στο Καρναβάλι χαμπάρι δεν πήρα!
Χρόνια έχω να ντυθώ!

8:26 π.μ., Φεβρουαρίου 23, 2008  
Ο χρήστης Blogger Dr_MAD είπε...

Επιμορφωτικότατο! Είχα ξανακούσει την ιστορία, αλλά ποτέ με τόση λεπτομέρεια. Στέκομαι όμως σε μια καταγγελία που θέλω να κάνω: Πέρσι στο Καρναβάλι στην Κρύα Βρύση είχαν γεμίσει στους δρόμους αφίσες ότι και καλά θα είχε παρέλαση και βραζιλιάνες χορεύτριες. Πέρα από 2 άρματα της κακιάς ώρας, οι χορεύτριες ήταν κάτι μελαμψές χοντροκώλες που τα είχαν πετάξει όλα έξω και δε μπορούσαν να περπατήσουν από το πάχος. Φέρτε μας πίσω τις Βραζιλιάνες που μας υποσχεθήκατε!

5:29 μ.μ., Φεβρουαρίου 23, 2008  
Ο χρήστης Blogger AVRA είπε...

@ καλη σαρακοστη λοιπον μαρια μου

@ αχτιδα , δεν ξερω αν ειναι καλο τοση επηροη αλλα ο κοσμος χρειαζεται διασκεδαση εστω και ετσι..

@ βασιλης ...καλη διασκεδαση στο παιδικο και ελπιζω να προκυψει και παρτυ με ενηλικους ;-)))

@ γλαρενια...ποιος θα μας τα θυμισει ομως...?

11:14 π.μ., Φεβρουαρίου 26, 2008  
Ο χρήστης Blogger AVRA είπε...

@ Seastavro , ευκαιρια λοιπον να το κανεις φετος μετα απο τοσα χρονια...συμφωνεις?

@ mad ,παραπονιαρη τι να τις κανεις τις βραζιλιανες ? αλλωστε για οριτζιναλ βραζιλιανιες μονο στη πηγη...τα υπολοιπα ειναι συμβιβασμος!

11:17 π.μ., Φεβρουαρίου 26, 2008  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Με το καρναβάλι έχω τις χειρότερες των σχέσεων...μερικές φορές το βρίσκω τόσο βαρετό...

3:52 μ.μ., Φεβρουαρίου 26, 2008  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα