Τρίτη, Απριλίου 03, 2007

Περι πίστεως και παραδόσεων

Δεν είμαι φανατική με τα της θρησκείας, πιστεύω με εναν δικό μου τρόπο.Ανήκω σε αυτούς που πηγαίνουν στην εκκλησία μόνο το Πάσχα.Σε δύσκολες στιγμές ομως επικαλούμαι τα Θεία και κάνω το σταυρό μου.Την αποστροφή μου την εχουν δημιουργήσει κυρίως οι εκπρόσωποι της εκκλησίας, οι ιερωμένοι.Αυτή η υποκρισία τους με αηδιάζει.Με λίγα λόγια πιστεύω μάλλον οσο πιστεύουν οι περισσότεροι Ελληνες που δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Γενικά δεν εχω ξεκαθαρίσει μέσα μου κάποια πράγματα αλλα σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτω τη θρησκεία και την ανάγκη του ανθρώπου να πιστεύει. Απλα νομίζω οτι η θρησκεία είναι κληρονομιά. Εξαρτάται απο τον τόπο γεννησής σου για την ονομασία που θα της δώσεις .

Δεν εχω λόγο να διαφωνήσω με κανέναν που δηλώνει αθεος. Ο καθένας ειναι ελεύθερος να εχει τις απόψεις του και πρέπει να ειναι σεβαστές. Εκνευρίζομαι ομως αφάνταστα με την κατηγορία των ανθρώπων, που ενω πηγαίνει στην εκκλησία μια-δυο φορές το χρόνο και εχει βαφτίσει τα παιδιά του ,διαλέγει τέτοιες μέρες που όλοι η οικογένεια μαζεύεται στο γιορτινό τραπέζι για να κάνει διάλεξη και να μιλήσει μπροστά στα παιδιά του απαξιωτικά χαλώντας αυτή την εικόνα που έχουν σχηματίσει. Εκνευρίζομαι διότι πιστεύω οτι στην παιδική ηλικία, οι οικογενειακές παραδόσεις και τα τελετουργικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, γιατί συμβάλλουν στην αίσθηση σιγουριάς, συνέχειας και συνέπειας, τόσο απαραραίτη για την ψυχολογική ισορροπία ενός παιδιού. Οι οικογενειακές παραδόσεις που συνδέονται επι των πλείστων με την θρησκεία ειναι οτι πιο ευχάριστο οχι μονο για τα μικρά παιδιά αλλα ακόμη και για τους μεγάλους. Δεν θεωρώ σκόπιμο ενα εφτάχρονο παιδάκι να ακούει πασχαλιάτικα τους γονεις του να βρίζουν τα Θεία και να μιλάνε απαξιωτικά για την γιορτή που και ιδιοι εκεινη τη δεδομένη στιγμή συμμετέχουν στην διαδικασία της.

Η περίοδος των γιορτών και οι οικογενειακές παραδόσεις βοηθούν μικρούς- μεγάλους να νιώσουν οικογενειακή θαλπωρή ,γιατι πρέπει να την αμαυρώσουμε ? Γιατί να χαλάμε αυτη την εικόνα ? τα πιστεύω μας μπορούμε να τα αφήσουμε απ’εξω για μια αλλη μέρα και κυριως για οταν τα παιδιά μας μεγαλώσουν και μπορούν να επεξεργαστούν καλύτερα τις απόψεις μας. Αλλωστε στη σημερινή εποχή με τους ρυθμούς και την τρέλα που ζούμε οι θρησκευτικές γιορτές είναι για όλους μας , ανεξάρτητα ποσο πιστεύουμε, μια ευκαιρία να έρθουμε λιγο πιο κοντα με την οικογενεια μας και τονίσουμε στα παιδιά μας τη σημασία των παραδόσεων οσο χαζές και αν ειναι αυτες για κάποιους. Στο κάτω-κάτω της γραφής δεν είναι επιβλαβής για κανέναν.

27 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger maria_pin είπε...

Αλλο πάλι και τούτο, να βρίζεις τα Θεία τη μέρα του Πάσχα!! Εγώ νόμιζα οτι γιαυτό υπάρχουν οι υπόλοιπες μέρες του χρόνου! ( Αστειεύομαι φυσικά). Πάντως συμφωνώ απόλυτα με τα περί παράδοσης! Και αυτές τις "Αγιες Μέρες", με απασχόλησε και μένα το ζήτημα..

Καλή Ανάσταση!!

5:10 μ.μ., Απριλίου 03, 2007  
Ο χρήστης Blogger Unknown είπε...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

6:19 μ.μ., Απριλίου 03, 2007  
Ο χρήστης Blogger Unknown είπε...

Ναι καλή μου, δίκιο έχεις, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας άλλωστε πλέον είναι η ασυνέπειά μας σε όλα τα επίπεδα.

(Είδες βρε κουτό που ξανασυμφωνήσαμε;)

6:20 μ.μ., Απριλίου 03, 2007  
Ο χρήστης Blogger Homo Ludens είπε...

Καλή μου Αύρα, αρχίζεις τόσο ενθαρρυντικά, νομίζεις ότι η θρησκεία είναι κληρονομιά, ότι εξαρτάται από τον τόπο της γέννησής σου -και ξαφνικά μου το χαλάς. Η θρησκεία, αγάπη μου, δεν είναι στολή ινδιάνου, να τη φοράς με χαρά όταν έρχονται οι Απόκριες και μετά να την κάνεις στην άκρη. Άν δεν την γουστάρεις, κάνε την στην άκρη μια και καλή -θα νοιώσεις πολύ καλλίτερα. Το πιο υποκριτικό είναι να ντύνεσαι ινδιάνα κάθε Πάσχα, ενώ μισείς και τα φτερά τους και τις πίπες τους. Και, βεβαίως, το καρναβάλι είναι μια πολύ πιο καλοδεχούμενη κληρονομιά από την απάτη της θρησκείας και όποιος με κατηγορήσει για ατυχές παράδειγμα, έχει δίκιο. Ήμαρτον.

6:28 μ.μ., Απριλίου 03, 2007  
Ο χρήστης Blogger Nemertes είπε...

Αύρα μου εγώ είμαι μη-χριστιανή το ξέρεις. Αλλά εκνευρίζομαι αφάνταστα όταν βλέπω τους δήθεν χριστιανούς να μου το παίζουν... θρήσκοι! Μάλλον εγώ σέοβομαι την πίστη τους περισσότερο από αυτούς...

6:33 μ.μ., Απριλίου 03, 2007  
Ο χρήστης Blogger ο δείμος του πολίτη είπε...

Χωρίς να διαφωνώ στο ζήτημα του σεβασμού της πίστης του καθενός, θα διαφωνήσω όμως στο ζήτημα της ανατροφής των παιδιών. Η ανατροφή πρέπει να είναι ανάλογη των βιωμάτων των γονέων και των πιστεύω τους. Ακριβώς για να μην υπάρχει ανακολουθία στα λόγια και τις πράξεις. Δημιουργεί πιο συγκροτημένες απόψεις. Από την άλλη, προσωπικά δεν θα ήθελα να πιστεύουν τα παιδιά μου και ούτε να έχουν μάθημα θρησκευτικών στο σχολείο τους.

9:57 μ.μ., Απριλίου 03, 2007  
Ο χρήστης Blogger patsiouri είπε...

Ούφ...χοντρό θέμα έθιξες...

Η αλήθεια είναι πως κανείς δέ δικαιούται να βρίσει ή να κοροιδέψει κάτι που πιστεύει κάποιος άλλος με όλη του την καρδιά...( αρκεί βέβαια και αυτός ο άλλος να κρατά την ίδια στάση, γιατι οι φανατικοί χριστιανοί έχουν ένα προβληματάκι...)

Έχεις απόλυτο δίκιο πως τη θρησκεία την έχουν καταρεζιλέψει οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της..και δίκιο έχει και ο/η nemertes πως κάποιοι, οι περισσότεροι μάλλον άθεοι κατά βάση τηρούν τα της θρησκείας, την ουσία, πολύ πιό πιστά από τους ορκισμένους χριστιανούς...

Δέχομαι πως σάν παράδοση και μόνο έτσι, είναι καλές οι θρησκευτικές εορτές, για τους λόγους που προανέφερες, έθιμο, οικογενειακές συγκεντρώσεις..κτλ...

Όσον αφορά στα παιδιά του μέλλοντος όμως...θα συμφωνήσω απόλυτα μα απόλυτα με το Δείμο..

Καλό βράδυ!!

10:21 μ.μ., Απριλίου 03, 2007  
Ο χρήστης Blogger AVRA είπε...

@ maria pin οπως πολυ σωστα το εθεσες υπαρχουν οι υπολοιπες μερες του χρονου που ειναι ελευθερος να κανει οτι θελει, εφοσον ομως επιλεγει να κατσει στο γιορτινο τραπεζι οφειλει να το σεβαστει.

@ καμηλιερη μου με κακομαθαινεις!

@ μπαρμπα - μαθιο λεγοντας οτι θεωρω τη θρησκεια κληρονομια εννοω οτι προσωπικα πιστευω σε εναν θεο, σε μια υπερτατη δυναμη.Εχοντας λοιπον γεννηθει στην Ελλαδα διδαχθηκα, βιωσα, '' κληρονομησα'' τον Χριστιανισμο. Με καλυπτει ως ενα σημειο η θρησκεια μας, δεν με καλυπτουν ομως οι εκπροσωποι της.Δεν αρκουν ομως αυτοι για να την απορριψω.

Αυτο που με ενοχλει ομως και απορριπτω ειναι οι ανθρωποι που ενω δεν αποδεχονται τα πιστευω μου καθονται στο ιδιο τραπεζι με μενα ,μια μερα πολυ σημαντικη, χωρις να σεβονται αυτο που συμβολιζει.Χωρις να σεβονται εμενα και κυριως τα παιδια τους.

Διοτι εφοσον δεν πιστευουν γιατι παιρνουν μερος στον εορτασμο? γιατι ανταλλασουν ευχες ? γιατι τσουγκριζουν τα κοκκινα αυγα ? και κυριως γιατι ολα αυτα τα κανουν μπροστα στα παιδια τους και στη συνεχεια διατυμπανιζουν οτι η θρησκεια μας ειναι γελοια και αυτοι ειναι αθεοι ?

10:50 μ.μ., Απριλίου 03, 2007  
Ο χρήστης Blogger tzo είπε...

Εμένα, γενικά μου τη σπάνε οι διαλέξεις! Πόσο μάλλον μπροστά στα παιδιά! Ας το καλό!

10:58 μ.μ., Απριλίου 03, 2007  
Ο χρήστης Blogger AVRA είπε...

@ nemertes το γνωριζω και το σεβομαι γιατι υπαρχει συνεπεια στα λογια σου.
Γνωριζω επισης πολυ καλα παραδειγματα δηθεν Χριστιανων και τους απεχθανομαι!

@ δειμο πανω κατω νομιζω οτι ολοι λεμε τα ιδια. Αυτοι για τους οποιους μιλαω, και πιστεψε με τους γνωριζω πολυ καλα, βρισκονται στο οικειο μου περιβαλλον, δημιουργουν μεγαλη συγχηση στα παιδια τους. Αν θελεις να τα διαπαιδαγωγησεις συμφωνα με τα πιστευω σου , που το βρισκω λογικοτατο, καντο.Αλλα μην εισαι μια ετσι μια αλλιως.Εφοσον διαλεγεις να μην μεινεις στην απομονωση τετοιες μερες και προτιμας να προσποιησε καντο μεχρι τελους.Τι σου φταιει το 7χρονο να σε ακουει τη μια στιγμη να λες χρονια πολλα και την αλλη βριζεις και να φωναζεις εξαγριωμενος ?

11:09 μ.μ., Απριλίου 03, 2007  
Ο χρήστης Blogger AVRA είπε...

@ αλλιτνιλ για μια φορα ακομη συμφωνουμε :-)))

@ patsiouri μου αν τηρουνται οι προυποθεσεις που ανεφερα και εγω συμφωνω.

11:14 μ.μ., Απριλίου 03, 2007  
Ο χρήστης Blogger ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

Γλυκιά μας Αύρα, πραγματικά με δρόσισες με το post σου αυτό! Γιατί όσο κι αν με πονάει να ακούω για τέτοιες υποκριτικές συμπεριφορές & μάλιστα γονέων, πάντα θα χαίρομαι όταν ακούω κάποιον να δηλώνει αβίαστα την χριστιανική του πίστη!!!
Κι όσο για τις ενστάσεις, η μεγάλη αλήθεια είναι πως όλους εμάς τους χριστιανούς μας ενδυναμώνουν...!
Φιλιά Πολλά & σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, αυτό το Πάσχα να φέρει την Ανάσταση σε όλους τους τομείς της ζωής σου!

12:43 π.μ., Απριλίου 04, 2007  
Ο χρήστης Blogger ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

12:43 π.μ., Απριλίου 04, 2007  
Ο χρήστης Blogger aneksartitos2 είπε...

ειναι δικαιωμα του καθενος να πιστευει οτι θελει και η αποψη ειναι σεβαστη αλλα οχι και υποχρεωτικη για εμας να την συμμεριστουμε... αλλα μηπως δεν πρεπει να υπερτονιζουμε και την αξια της θρησκειας ποσο μαλλον οι γονεις να την επιβαλλουν στα παιδια γιατι στο κατω κατω ειναι επιλογη του ατομου και αυτη;και αν κατι πρεπει να μας προβληματισει κατ' εμε δεν ειμαι η απομακρυνση απο τις παραδοσεις αλλα κυριως η απομακρυνση απο την οικογενεια που ειναι πολυ σημαντικος θεσμος

12:32 μ.μ., Απριλίου 04, 2007  
Ο χρήστης Blogger ralou είπε...

Δροσερή μου avra, εύχομαι καλό Πάσχα. Να το περάσεις και να το βιώσεις όπως αγαπάς εσύ.

Εγώ δηλώνω άθεη αλλά πραγματικά θυμώνω όταν προσπαθούν να απομυθοποιήσουν τις εικόνες που με αυτές μεγαλώνουν τα παιδιά.
Ας τα αφήσουμε να διαμορφώσουν γνώμη άμα μεγαλώσουν που θα μπορούν να έχουν κριτική σκέψη και να αποφασίσουν μόνα τους.

3:08 μ.μ., Απριλίου 04, 2007  
Ο χρήστης Blogger Debby είπε...

Δεν ξέρω αν θα με πείραζε το ότι κάποιος εκφράζεται κατά της θρησκείας σε μια θρησκευτική εορτή, καθότι εγώ δεν τις θεωρώ παρά μια συγκέντρωση πολλών εθίμων μαζί χωρίς καμιά πνευματική ή οποιαδήποτε άλλη διάσταση.
Νομίζω μάλιστα ότι δεν προσφέρουν τίποτα στην διάπλαση των ατόμων αυτά τα ιδεώδη που υποτίθετε πως περικλείονται σε αυτές τις γιορτές.

Είναι απλά μια αφορμή για γιορτή και γλέντι. Και για τα παιδιά μια αφορμή να μαζέψουν δώρα. Και ως τέτοιες θα έπρεπε όλοι να τις θεωρούμε.

Το ότι είναι αγένεια να καταντάει κανείς ένα εορταστικό τραπέζι (με οποιαδήποτε αφορμή) σε πεδίο μάχης ή έστω πεδίο προβολής ιδεών και απόψεων σχετικών με την θρησκεία (η οποία είναι κάτι εντελώς προσωπικό), είναι αγενεια όπως και να το κάνουμε.
Αυτός που νιώθει την ανάγκη να περάσει στους άλλους τα πιστευω του (είτε είναι θρήσκος είτε άθεος είτε ότιδήποτε) για μένα κάπου κάνει λάθος... Ισως τα λέει για να τα πιστεψει και ο ίδιος...

Μείνε ήσυχη πάντως. Τα παιδικά μυαλά δεν ενδιαφέρονται και κατα συνέπεια δεν επηρεάζονται από τέτοιες βλακείες... νομίζω...

3:40 μ.μ., Απριλίου 04, 2007  
Ο χρήστης Blogger AVRA είπε...

@ ηλιαχτιδα μου ευχαριστω για τις ευχες σου.Ευχομαι να περασεις και εσυ οσο καλυτερα γινεται.Με αυτο το ποστ επιθυμουσα να δειξω την αντιθεση μου για τις συμπεριφορα ορισμενων παρα για να δηλωσω την πιστη μου. Αλλωστε στο θεμα της πιστης δεν χρειαζονται πολλα λογια.Ο,τι νιωθει ο καθενας ειναι προσωπικη υποθεση. Ειμαι πολυ ευαισθητη στο θεμα της ανατροφης των παιδιων και αυτο ηθελα να τονισω περισσοτερο.

@ ανεξαρτητε σαφως και ειναι προσωπικο υποθεση η θρησκεια και δεν πρεπει να επιβαλλουν ουτε στα παιδια μας αποψεις.Αναποφευκτα ομως τα επηρεαζουμε με τις δικες ιδεες και τη σταση ζωης μας. Η ελληνικη οικογενεια ειναι συνεφαπτομενη, σε μεγαλο βαθμο με τις παραδοσεις, θρησκευτικες και μη.Η τηρηση των παραδοσεων βοηθουν σε μεγαλο βαθμο λοιπον στη συσφιξη των οικογενειακων δεσμων.

4:14 μ.μ., Απριλίου 04, 2007  
Ο χρήστης Blogger AVRA είπε...

@ ραλου μου με δυο λεξεις ειπες οτι ακριβως προσπαθουσα να πω με ενα ολοκληρο ποστ!Αυτα ακριβως εννοουσα!

@ Deppy θα διαφωνησω με το τελευταιο κομματι του σχολιου.Τα παιδια καταλαβαινουν πολλα περισσοτερα απο οτι νομιζουμε.Καταγραφονται τα παντα στο μυαλουδακι τους και στην καρδουλα τους! Γι΄αυτο εξοργιζομαι τοσο κατα καιρους......

4:19 μ.μ., Απριλίου 04, 2007  
Ο χρήστης Blogger ο δείμος του πολίτη είπε...

Μα δε διαφώνησα ποτέ με τη θέση που παίρνει στο σχόλιό σου. Απλά το τράβηξα λίγο παραπάνω. Στο μια έτσι μια αλλιώς συμφωνούμε.

4:35 μ.μ., Απριλίου 04, 2007  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Αύρα μου,αν κατάλαβα καλά η θρησκευτική πίστη είναι κάτι σαν φολκλορ.
Ίσως να ήταν και καλά αν ήταν μόνο έτσι,διστυχώς δεν περιορίζεται μόνο στο φολκλορ και την πίστη,αλλά μπαίνει σε κάθε 'εκφραση της ζωής μας.
Σκέψου παράδειγμα τους ομοφυλόφιλους και τις αντιρήσεις της εκκλησίας στον γάμο ομοφυλοφίλων.
Σκέψου,τότε που οι γάμοι ήταν μόνο θρησκευτικοί και το διαζύγιο σχεδόν αδύνατο.Πόσες κατεστραμένες ζωές κόστισε άραγε όλο αυτό τον καιρό που η εκκλησία και οι εκπρόσωποί της ήταν αντίθετοι?
Σκέψου αν είναι δίκαιος ο κόσμος έτσι όπως είναι και σκέψου τι συνέπειες έχει στις ζωές πολλών ανθρώπων η στάση αυτών που έχουν εκφράζουν επίσημα και ανπίσημα τους χώρους της πίστης.
Και σκέψου αν θέλεις να μεγαλώσεις τα παιδιά σου με όλα αυτά στο κεφάλι.
Φιλιά και καλό Πάσχα
:-D

5:00 μ.μ., Απριλίου 04, 2007  
Ο χρήστης Blogger YO!Reeka's είπε...

την ίδια άποψη έχει και ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο, που τα έχωσε σε ξαδέρφη επειδή είπε στο παιδί ότι ο αη βασίλης είναι δημιούργημα της κόκα κόλα

6:35 μ.μ., Απριλίου 04, 2007  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Καλό Πάσχα να έχεις με αγάπη και υγεία σ' εσένα και την οικογένειά σου :)))

3:40 μ.μ., Απριλίου 05, 2007  
Ο χρήστης Blogger patsiouri είπε...

Καλό Πάσχα Αυρούλα kai fans!! Θα τα πούμε σε καμιά βδομαδούλα, φιλάκι στο ζουζουνάκι!!

8:30 μ.μ., Απριλίου 05, 2007  
Ο χρήστης Blogger david santos είπε...

tHANKS FOR YOU WORK AND HAVE A GOOD WEEKEND.

6:36 μ.μ., Απριλίου 08, 2007  
Ο χρήστης Blogger ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

Xρόνια Πολλά & Καλά!!!
Φιλιά!

3:30 π.μ., Απριλίου 09, 2007  
Ο χρήστης Blogger AVRA είπε...

χρονια πολλα σε ολους!

9:55 μ.μ., Απριλίου 09, 2007  
Ο χρήστης Blogger Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Χρόνια σου πολλά, Αύρα μου!

3:45 μ.μ., Απριλίου 10, 2007  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα