Παρεξηγήσεις...
Διάβασα....
.....οι άντρες χρησιμοποιούν το λόγο για να μεταφέρουν πληροφορίες, ενώ οι γυναίκες για να εκφράζουν συναισθήματα. Aυτή η διαφορά είναι αρκετή ώστε η φράση "δεν έχω να πω τίποτα" ερμηνεύεται ως "δεν έχουμε πια να πούμε τίποτα". Παρόμοιες παρανοήσεις δημιουργούνται όταν οι άντρες απαντούν στις γυναικείες κλήσεις βοηθείας (π.χ., "δεν είμαι καλά") με συμβουλές του τύπου "πήγαινε στο γιατρό", αντί να δείξουν τη συμπαράστασή τους. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: αν με τόση ευκολία δημιουργούνται παρεξηγήσεις ανάμεσα σ' έναν άντρα και σε μια γυναίκα που γνωρίζονται καλά, φανταστείτε πόσο εύκολα δημιουργούνται ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζονται λίγο ή δε γνωρίζονται καθόλου....
και σκέφτηκα... oh yes! indeed!.....
.....οι άντρες χρησιμοποιούν το λόγο για να μεταφέρουν πληροφορίες, ενώ οι γυναίκες για να εκφράζουν συναισθήματα. Aυτή η διαφορά είναι αρκετή ώστε η φράση "δεν έχω να πω τίποτα" ερμηνεύεται ως "δεν έχουμε πια να πούμε τίποτα". Παρόμοιες παρανοήσεις δημιουργούνται όταν οι άντρες απαντούν στις γυναικείες κλήσεις βοηθείας (π.χ., "δεν είμαι καλά") με συμβουλές του τύπου "πήγαινε στο γιατρό", αντί να δείξουν τη συμπαράστασή τους. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: αν με τόση ευκολία δημιουργούνται παρεξηγήσεις ανάμεσα σ' έναν άντρα και σε μια γυναίκα που γνωρίζονται καλά, φανταστείτε πόσο εύκολα δημιουργούνται ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζονται λίγο ή δε γνωρίζονται καθόλου....
και σκέφτηκα... oh yes! indeed!.....
25 σχόλια:
Θα έλεγα ότι ακούγεται λίγο σαν προκατάληψη, σαν στερεότυπο. Σαφώς ακι δεν είναι έτσι. Γινόταν παλαιότερα συνήθως που οι άνδρες είτε έλλειπαν από το σπίτι είτε ήταν πιο ψύχραιμοι, από γυναίκες που κλειδώνονταν στο σπίτι και δε γνώριζαν τίποτα σχεδόν για τον έξω κόσμο. Σήμερα είναι -ελπίζω και πάλι- καλύτερα. Προσωπικά πάντως και τη γυναίκα μου και άλλους φίλους (άνδρες και γυναίκες) τους φέρομαι με τρόπο που συμβαδίζει στην της βοήθειας και της συμπαράστασης.
ρε αποφευγουμε τις συζητησεις γιατι ολες καταληγουν σε γαμο κλπ... λεμε τωρα...
Η πλάκα είναι πως στη δικιά μας (εμής και βίκτωρος) σχέση, εγώ είμαι εκείνη που αντιδρά "αντρικά" όταν εκφράζει ένα παράπονο το ζουζούνι μου και προσπαθώ να του βρω λύση αντί να τον άφησω να εκφραστεί (εντάξει, δεν το κάνω συνέχεια, το κάνω συχνά όμως!)
Οι παρεξηγήσεις δεν δημιουργούνται μόνο ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα, αλλά ακόμη και σε άτομα του ιδίου φύλου. Είναι μέσα στη ροή της ζωής. Το ότι αλλιώς σκέφτεται το "γυναικείο" μυαλό και αλλιώς το "αντρικό" κι αυτό είναι γεγονός. Όπως αλλιώς σκέφτεται ένας άνθρωπος νεαρότερης ηλικίας από κάποιον ωριμότερο, ένας άνθρωπος από κάποιο αστικό κέντρο από κάποιον με αγροτικές καταβολές κλπ. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, έχουμε άλλη κοινωνική συνείδηση και άλλη κοσμοθεωρία. Φυσικό είναι να έχουμε και άλλο τρόπο έκφρασης.
Αν αναφέρεσαι σε ζευγάρι, τότε σαφώς μια από τις κύριες προκλήσεις είναι να βρεθεί κοινός τρόπος έκφρασης. Δεν είναι εύκολο, θέλει προσπάθεια και από τα δύο μέρη και οι παρεξηγήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Για αυτό και οι παλαιότεροι ψάχνανε στην κόρη τους για γαμπρό "ίδιας κοινωνικής τάξης", για να υπάρχουν λιγότερες προστριβές. Όμως και οι προστριβές και οι παρεξηγήσεις πιστεύω ότι αν επιλύονται, δένουν το ζευγάρι και μακροπρόθεσμα καταλήγουν σε κοινό τρόπο σκέψης.
Και επιτέλους ας δεχτούμε ότι ο σύντροφός μας υπήρξε ολοκληρωμένη προσωπικότητα και πριν από μας, και είχε ήδη διαμορφώσει μια κοσμοθεωρία που δεν είναι 100% συμβατή με τη δικιά μας. Ας επικεντρώσουμε στα σημεία που μας ενώνουν, και οι προστριβές ας πάνε στο καλό...
Καλύτερη η γλώσσα του σώματος, λέω εγώ ;)
το ακριβως αντιθετο συμβαινει...παρεξηγησεις δημιουργουνται μονο αναμεσα σε ανθρωπους που γνωριζονται καλα ή εστω περνανε πολλες ωρες τους μαζι ο ενας με τον αλλον
οταν τον αλλον δεν τον ξερεις...δεν το λαμβανεις καν ως παρεξηγηση...απλα δεν απαντας
ασε που οι παρεξηγησεις ειναι ωραιες...αφυπνιστικες και αναζωογονητικες
Άννα, δεν θα έλεγα ότι ήταν θέμα προστριβών η αναζήτηση γαμπρού ή νύφης από την ίδια τάξη. Ήταν θέμα οικονομικό προκειμένου να αυξηθεί η περιουσία και εξαιτίας μιας ελιτίστικης αντίληψης.
Στα υπόλοιπα θα συμφωνήσω με την Άννα. Υπάρχει ανδρική σκέψη και γυναικεία, αλλά η κάθε μία δεν μπορεί τόσο εύκολα όσο η γραμματική επιβάλλει να οριοθετηθούν.
Αλέξανδρε, ενώ μοιάζει να έχεις δίκιο, όσα τονίζεις ισχύουν μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανάλογα με το ζήτημα. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι όταν αγαπάς κάποιον τον συγχωρείς και ευκολότερα. Έναν ξένο τον παρεξηγείς ευκολότερα επειδή ακριβώς δεν ξέρει πώς να σου μιλήσει. Ωστόσο, και τούτα είναι ανάλογα με την περίπτωση γιατί άλλες φορές προσέχουμε.
Μέσα στα ζευγάρια φαίνεται ότι οι παρεξηγήσεις γίνονται από οικονομικά προβλήματα ή άλλες τέτοιες στρεσσογόνες καταστάσεις που χρειάζονται ως αφορμή μία κακή έκφραση, μία μικροπροσβολή ή κάτι χαζό συνήθως. Αλλά μιλάμε για παρεξηγήσεις και όχι για χωρισμό. Εκεί απαιτούνται άλλα.
@ ALEX wellcome να μια θεωρια που δεν ειχα σκεφτει..οι παρεξηγησεις ειναι ''ωραιες...αφυπνιστικες και αναζωογονητικες ''καλο!!
@ αργυρενια :-)))
@ anna σαφως συμβαινουν σε ολους αλλα υπαρχουν και τα στερεοτυπα.Οταν πχ μιλας με φιλες και σου λενε τα παραπονα τους δεν σκεφτεσαι ...κοιτα να δεις, ολοι οι αντρες ιδιοι ειναι ? φανταζομαι οτι συμβαινει το ιδιο και στους αντρες...
@ γοργονα, δεν πειραζει , ειναι θετικο οτι σκεφτεσαι ψυχραιμα, αλλωστε αφου σε διαλεξε ηξερε τι εκανε :-))
@ ανεξαρτητε , θελω να βγαλω γλωσσιτσα ..αλλα δεν ξερω πως γινεται !!!χιχιχιχι ...την τεχνολογια μου!!
@ ελα βρε δειμο γιατι δεν το παραδεχεσαι?
δειμο γραφαμε μαζι...
ετσι ειναι οπως τα λες.Το πηρα το θεμα αναλαφρα, οπως ειναι η διαθεση μου τις τελευταιες μερες.Στο μυαλο μου ειχα μονο την αιωνια διαμαχη αναμεσα στα δυο φυλα.
Χαιρομαι που το προχωρησατε περισσοτερο....
Αν διαβάσεις το βιβλίο του John Gray "Αντρες από τον Αρη γυναίκες από την Αφροδίτη" θα δεις πολλές τέτοιες παρεξηγήσεις γνώριμες να καταγράφονται.
Μία από αυτές είναι το ότι όλες οι γυναίκες προστρέχουμε να προσφέρουμε την βοήθεια μας, κρίνοντας με τα γυναικεία πρότυπα, στους άντρες χωρίς αυτοί να μας την έχουν ζητήσει προηγουμένως.
Τραγικό λάθος γιατί οι άντρες σε αντίθεση με τις γυναίκες με αυτήν την ενέργεια πληγώνονται ανεπανόρθωτα πολλές φορές!
Αυτό που αναφέρεις στο ποστ σου είναι γεγονός. Ποια γυναίκα παραπονούμενη για τον πονοκέφαλο και την κούραση που της προκάλεσε η δουλειά δεν ξέρει να πάει να πάρει παυσίπονο και να ξαπλώσει? Οταν το λέμε θέλουμε απλά το ενδιαφέρον του άλλου και όχι αυτή την προφανή υπόδειξη.
Στον αντίποδα οι άντρες όταν εκφράσουν αντίστοιχο παράπονο μόνο το ενδιαφέρον να σου προκαλέσουν δεν θέλουν και φυσικά δεν έχουν στο νου τους κουβέντες παρηγοριάς. Την ησυχία τους θέλουν! Τόσο απλά!
Κοίταξε, από μια σκέψη, με κωδικοποίηση, προκύπτει μια φράση, η οποία αποκωδικοποιείται και προσπαθεί να μετατραπεί σε αντίληψη της σκέψης μας από τον συνομιλητή μας...
Ε ανάλογα με το πόσο διαφέρουν οι αλγόρηθμοι κωδικοποίησης αποκωδικοποίησης έχεις και τις ανάλογες παρεξηγήσεις :)))
Κάθε διάλογος εντάσσεται στη λογική βελτίωσης μιας θέσης. Ο διάλογος μας βοηθά να δούμε την αλήθεια από μία ακόμη γωνία. Έτυχε να ήμουν σε ένα κεφάλαιο για τα στερεότυπα, κάπου εν μέσω διαζυγίων και παράλληλα να διαφωνώ για φγαλλοκρατικές αντιλήψεις, οπότε καταλαβαίνεις μου ήρθε και λίγο απότομα.
Πολλές φορές λέω "δεν έχω να πω τίποτα" και εννοώ ακριβώς το αντίθετο. Έχω να πω τόσα πολλά αλλά δεν έχω καμία όρεξη να τα πω.
"οι άντρες χρησιμοποιούν το λόγο για να μεταφέρουν πληροφορίες, ενώ οι γυναίκες για να εκφράζουν συναισθήματα"
Νομίζω ότι αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Συ συνθήκες "κρίσης" συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο καθώς ο αντρικός εγκέφαλος πάσχει από αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν "κατακλυσμιαία συναισθήματα".
Μια πολύ καλή μελέτη του ζητήματος περιέχεται στο βιβλίο "Συναισθηματική νοημοσύνη".
Καλημέρα :)
ιντιντ δεν λες τίποτα... εδω χρόνια τον ξέρεις το άλλο και τελικά οι παρεξηγήσεις είναι απίστευτες!!! :)
όπως ξανάγραψα πριν λίγο σε άλλο κομεντ άλλου βλογερ! Είμαστε διαφορετικοί.
Είναι δύσκολο να μάθουμε να ζούμε με αυτό και γι' αυτό τόοοσες παρεξηγείσεις.
ναι, αλλά άμα δεν είναι καλά και δεν πάει στο γιατρό και μετά πάθει κακο; ε; ε;
:)
Μήπως διάβασες το τελευταίο τεύχος του focus?
Σήμερα το διάβαζα κι έπεσα πάνω στο ίδιο θέμα...Κάνω κάτι τεστάκια που έχει και θα επανέλθω χεχε
@ γεωργια , δεν το διαβασα στο focus , σε καποιο site .Για διαβασε και εσυ και ελα δριμυτερη :-)))
@ yo!reekas, ε? ε? ε?
@ allitnil, αν το καλοσκεφτεις οσο διαφορετικοι ειμαστε αλλο τοσο και ομοιοι επισης
@ trillian, ετσι...
@ padrazo, ''Μια πολύ καλή μελέτη του ζητήματος περιέχεται στο βιβλίο "Συναισθηματική νοημοσύνη".
ακουγεται πολυ ενδιαφερον, θα το κοιταξω.
@ νημερτης συμφωνω. Μου συμβαινει συχνα!
@ δειμο αυτο που προσφερει το μπλογκ, μεταξυ τοσων αλλων, ειναι η κουβεντουλα και ο διαλογος.Αυτο ειναι το ωραιο!
@ καμηλιερη να και μια φορα που συμφωνουμε! :-))
@ deppy...να ενα αραδοξο.Υπαρχουν θεματα στα οποια εχουμε τελεια ταυτιση και σε αλλα...αστα να πανε!Στην προκειμενη συμφωνω απολυτα!
**παραδοξο εννοουσα!
Μήπως όμως δημιουργούνται σοβαρότερες παρεξηγήσεις ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζονται καλά γιατί θεωρείται δεδομένο και από τα δυο μέρη ότι θα καταλάβει ο ένας τον άλλον; Άλλωστε προσωπικά δε με πολυνοιάζει αν με παρεξηγήσει κάποιος που δε με ξέρει καλά.
ΥΓ: Ελάτε για παιχνίδι στα μέρη μου αν έχετε όρεξη!
Δεν γεφυρώνονται κάποια, μένεις όσο αγαπάς αυτα τα αγεφύρωτα...
φιλί
Η argyrenia Με κάλυψε πλήρως! ;)
Οι άντρες χρησιμοποιούν το λόγο για να μας μεταφέρουν πληροφορίες για τα συναισθήματά, ενώ οι γυναίκες για να μεταφέρουμε τα ίδια τα συναισθήματα (που τις περισσότερες φορές είναι πιο μπερδεμένα κ από άφρο κόμμωση). Πράγμα που δεν γίνεται εξ ορισμού, γιαυτό και νιώθουμε ότι δεν μας καταλαβαίνουν, δεν συμπάσχουν, δεν μας συμπαραστέκονται. Νομίζουμε ότι ο άλλος, επειδή μας αγαπάει, είναι υποχρεωμένος να ταυτιστεί μαζί μας και να κάνει κ εγώ δεν ξέρω τι, για αν ανακουφιστούμε. Ενώ οι άντρες, θα πούνε τον πόνο τους, τη χαρά τους, τα ζόρια τους και θα ζητήσουν ένα χάδι, μια γνώμη, ένα γερό πήδημα, ένα μεθύσι με τον κολλητό κτλ. Απλά πράγματα! Όχι σαν εμάς τις παλαβές...
Έχουν, όμως, την γοητεία τους όλα αυτά, έτσι;
Απλώς, πρέπει να τάχουμε υπ' όψιν μας, για να αποφεύγουμε παρεξηγήσεις, αλλά οι διαφορές είναι, παραμένουν, γοητευτικές... και αμοιβαία ελκυστικές!
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα