ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ....
[....
ΤΣΙΚΝΟΠΕΦΤΗ ΦΤΙΑΧΝΑΝ ΤΟ ΠΑΣΤΟ
«Τσικνοπέφτη» ήταν η μέρα που ετοίμαζαν το «παστό». Έβραζαν το λίπος με λίγο νερό, ραντίζοντάς το συγχρόνως με νερό. Το σούρωναν στη συνέχεια. Αυτή ήταν η «γουρναλοιφή». Φυλαγόταν σε δοχεία (πήλινα). Χρησιμοποιούνταν ως άρτυμα για όλη τη χρονιά.
Στον πάτο του λεβετιού (καζανιού) έμεναν οι «τσιγαρίδες» που νοστιμίζαν τα φαγητά (με χόρτα, αυγά, όσπρια).
Σε «λεβέτι» έβραζαν το κρέας με λίγο κρασί για να βγάλει λίπος, που με αυτό έβραζε. Έριχναν τα μπαχαρικά για νοστιμάδα κα τα λουκάνικα, αφού τα καθάριζαν από την καπνιά. Πρόσεχαν μη «τσικνιστούν» γιατί θα χάλαγε όλο το «παστό».
Μετά το βράσιμο καθάριζαν το κρέας από τα κόκαλα, έκοβαν τα λουκάνικα και τα τοποθετούσαν σε «λαγήνες» (δοχεία πήλινα), και τα περιέχεαν με λίπος για να σκεπαστούν οι μεζέδες. Ήταν το φαγητό για όλο το χρόνο. Μ’αυτό φίλευαν και τους ξένους.
Ονομαστό φαγητό από «παστό» ήταν οι «καγιανάδες»- οι «αλιμοκαγιανάδες», με κρεμύδι κι αυγά.
Διαδικασία εβδομάδας γιορταστική, με λιχουδιές λογιών – λογιών, κρασί, τραγούδι. Κι «έχει ο Θεός», αφού έδωσε για να έχει κι ο Χριστιανός για όλη τη χρονιά, όλα τα καλά. Και γουρναλοιφή, και τσιγαρίδες και λουκάνικα, και παστό και πυτιά, και γουρνοσάπουνο, και γουρνοτσάρουχα, αλλά και την καπνοσακούλα από τη φούσκα.Για τούτο πρέπουν τις μέρες αυτές γιορτάσια και χαρές. Και «μεγάλη νάναι η χάρη Του».
Στη υγειά μας, λοιπόν, με «καράτζαφλο» με συκώτι με ψιλό κρεμύδι, με «οματιές» και κρασί… και πειράγματα…
Η μάνα Γη μας τρέφει καλά… καιρός χαράς, καιρός να ξεχαστούμε…τώρα…κι αυτή την εβδομα΄δα την εβδομάδα της «απολυτής», της «προφωνήσιμης» «προφωνής». ...]
[....
ΤΣΙΚΝΟΠΕΦΤΗ ΦΤΙΑΧΝΑΝ ΤΟ ΠΑΣΤΟ
«Τσικνοπέφτη» ήταν η μέρα που ετοίμαζαν το «παστό». Έβραζαν το λίπος με λίγο νερό, ραντίζοντάς το συγχρόνως με νερό. Το σούρωναν στη συνέχεια. Αυτή ήταν η «γουρναλοιφή». Φυλαγόταν σε δοχεία (πήλινα). Χρησιμοποιούνταν ως άρτυμα για όλη τη χρονιά.
Στον πάτο του λεβετιού (καζανιού) έμεναν οι «τσιγαρίδες» που νοστιμίζαν τα φαγητά (με χόρτα, αυγά, όσπρια).
Σε «λεβέτι» έβραζαν το κρέας με λίγο κρασί για να βγάλει λίπος, που με αυτό έβραζε. Έριχναν τα μπαχαρικά για νοστιμάδα κα τα λουκάνικα, αφού τα καθάριζαν από την καπνιά. Πρόσεχαν μη «τσικνιστούν» γιατί θα χάλαγε όλο το «παστό».
Μετά το βράσιμο καθάριζαν το κρέας από τα κόκαλα, έκοβαν τα λουκάνικα και τα τοποθετούσαν σε «λαγήνες» (δοχεία πήλινα), και τα περιέχεαν με λίπος για να σκεπαστούν οι μεζέδες. Ήταν το φαγητό για όλο το χρόνο. Μ’αυτό φίλευαν και τους ξένους.
Ονομαστό φαγητό από «παστό» ήταν οι «καγιανάδες»- οι «αλιμοκαγιανάδες», με κρεμύδι κι αυγά.
Διαδικασία εβδομάδας γιορταστική, με λιχουδιές λογιών – λογιών, κρασί, τραγούδι. Κι «έχει ο Θεός», αφού έδωσε για να έχει κι ο Χριστιανός για όλη τη χρονιά, όλα τα καλά. Και γουρναλοιφή, και τσιγαρίδες και λουκάνικα, και παστό και πυτιά, και γουρνοσάπουνο, και γουρνοτσάρουχα, αλλά και την καπνοσακούλα από τη φούσκα.Για τούτο πρέπουν τις μέρες αυτές γιορτάσια και χαρές. Και «μεγάλη νάναι η χάρη Του».
Στη υγειά μας, λοιπόν, με «καράτζαφλο» με συκώτι με ψιλό κρεμύδι, με «οματιές» και κρασί… και πειράγματα…
Η μάνα Γη μας τρέφει καλά… καιρός χαράς, καιρός να ξεχαστούμε…τώρα…κι αυτή την εβδομα΄δα την εβδομάδα της «απολυτής», της «προφωνήσιμης» «προφωνής». ...]
18 σχόλια:
Νομίζω οι περίεργες ορέξεις κάναν την εμφάνισή τους! χαχα. Καλησπέρες αυρούλα ;-)
Εσύ έχεις τους λόγους σου να είσαι συνέχεια πεινασμένη!
Εμάς γιατί μάς ανοίγεις την όρεξη;
@ Kαλή μου, σου έστειλα ένα mailακι. Πας να το διαβάσεις και να μου πεις??? merciiiiiiii
Και βέβαια αυτά στην Ελλάδα πια δε γίνονται, εδώ όμως στην Αγγλία, το χοιρινό λίπος το πουλάνε παντού, και με αυτό φτιάνουν γλυκά, τηγανίζουν, και το χρησιμοποιούν για τα fish&chips! Εγώ βέβαια δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα...
Παρ'όλα αυτά, κόκκαλα και έντερα δε βρίσκεις πουθενά!!
χχχ
Ευτυχώς υπάρχει κι η Τσικνοπέμπτη και τρώμε και λίγο κρέας γιατί τον υπόλοιπο καιρό πήζουμε στο μπρόκολο! Πού να μυρίσεις τσίκνα τις άλλες μέρες! Χα, χα...
Πως φένεται παιδί μου η έγκυος!!!!
Πολλά φιλιά και καλό σαββατοκύριακο!!
χαχα.. λαογραφικών συνεχεια.. μου άνοιξε η όρεξη.. (ναι πότε έκλησε;):):)
Καλημέρα και καλό μήνα:):)
πωπω... ευτυχώς πάω να φάω ψητό ψαράκι τώρα (για να ξηγούμε ήμουν 7μιση χρόνια vegeterian και μόλις πέρσι ξεκίνησα πάλι το κρέας.. οπότε εντάξει, η περιγραφή μου φάνηκε "κάπως")
πάντως τί μου θύμισες! Όταν δούλευα (αλλά και πιο πριν, μικρούληε εθελοντής) στον Πολιτιστικό Οργανισμό του χωριού μου και διοργανώναμε αντίστοιχα πράγματα.
Χαίρομαι που σε βρήκα, ταυρίνα (και γω ταυράκι είμαι για!)
Καλό μήνα! Θα τα λέμε ελπίζω :)
Γνώρισα μία κοπέλα προχτές που είναι αλλεργική στο χοιρινό! Δε μπορεί να φάει ούτε σουβλάκια ούτε μπριζόλες! Δεν είναι τραγικό??????
Αυτά είναι έθιμα... και στις απόκριες και στις τσικνοπέμπτες το σημαντικότερό τους είναι ότι δίνουν χαρα και ξεφάντωμα. Φιλιά Αυρούλα και καλό ανοιξιάτικο μήνα
Βρε δεν ντρέπεσαι;
Φιλάκια πολλά πολλά κι ακόμα λίγα!
Έτσι! Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι!
@ mad , περιεργες καολου...πολλες ναι! ;-))))
@ ασκαρ μου περα απο τις ορεξεις ειναι και τα εθιμα, καλε εσυ δεν τσικνισες ?
@ μαρακι..γιαυτο ολοι οι τουριστες ξερογλυφονται τα καλοκαιρακια στην Ελλαδα!!
@ αταιριαστε χαχαχα η αληθεια ειναι οτι του δινουμε και ακαταλαβαινει καθε μερα...δεν εχεις και αδικο!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
@ τασουλα μου...και τωρα και πριν με τα κοψιδακια ειχα αριστη σχεση!!! Εσεις ? περασατε ομορφα ?
@ koulpa, βρε παιδι μου το ιδιο παραπανο εχω και εγω! για πα"ι"δακια δεν λειπει ποτε η ορεξη χιχιχιι!,
@ Equilibrium καλως το ταυρακι! χορτοφαγος ? αχ ειλικρινα δεν θα το αντεχα ουτε για μια εβδομαδα....ειμαι φανατικη με τα μπινελικακια!!!!
@ πατσιουρακι οχι απλως τραγικο, αδιανοητο θα ελεγα!!!!
@ καλο μηνα και σε σενα βασιλη μου!
@ σταλαγματια...τσου!!!! χαχαχαχα
@ διαστηματα..ειναι ενδιαφερουσες τετοιες πληροφοριες...και εγω εμαθα πολλα αυτες τις μερες!
Δεν το ήξερα..Πάντως avra μου στο blog σου δεν ξαναμπαίνω μεσημέρι..Μόνο απογεύματα πλέον..Πάω προς την κουζίνα..Φιλιά.
@ Νικο, :-))))
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα